Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na naszej planecie. Dziennie na Świecie wypija się 1,5 miliarda filiżanek kawy. To więcej niż CocaColi, której sprzedaż dzienna sięga miliarda butelek

Start Palarnie kawy i produkty
Palarnie kawy


Mokaflor Super Tuscan

Absolutnie prestiżowa mieszanka kaw zapewniająca doznania trudne do rozszyfrowania. Od przyjemnej kwasowości pochodzącej z etiopskich kaw po słodycz centralno-amerykańskich ziaren i intensywną budowę dzięki brazylijskim i indyjskim ziarnom.


 
Mokaflor Miscela Nera 100% Arabica

100% Arabica.Mieszanka delikatna o najwyższej jakości, która harmonizuje delikatnością i jakością aromatycznych ziaren z najlepszych plantacji Ameryki Środkowej. Kawa o naturalnym body odmiany Santos Arabica. Kawa o bardzo przyjemnym smaku i świeżym czekoladowym aromacie





 
Miscela 100% arabica z dodatkiem Jamaica Blue Mountain

Ekskluzywna i luksusowa wersja mieszanki chiaroscuro z dodatkiem ziaren jednej z najcenniejszych kaw na Świecie: Jamaica Blue Mountain. Mieszanka ta jest polecana smakoszom kaw, oferując absolutnie wszystko co najlepsze w espresso.

Sugerowana temperatura ekstrakcji: 92 - 94 stopnie celsjusza.
Stopień wypalenia: włoski, 43/35 stopni Agtrona, w zależności od składników mieszanki.


 
Trombetta Arabica 100%

Kawa Trombetta 100% Arabica to najwyższej jakości kawa z unikalnym i niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem uzyskana w drodze wyboru najszlachetniejszych odmian arabiki. Kawa o doskonałym i przyjemnym smaku idealna do domowych ekspresów ciśnieniowych lub kafetier.

 

Trombetta Arabica 100% jest również dostępna w wygodnym 6-paku !

 
Trombetta Gusto Pieno

Kawa mielona Trombetta Gusto Pieno to pełny, skoncentrowany smak najlepszych mieszanek kaw. To prestiżowa, idealna mieszanka kawy o mocnym wykończeniu i pełnym charakterze, idealna do domowego cappuccino. Idealna i specjalnie dobrana dla klientów, którzy przygotowują swoją ulubioną kawę w kafetierze.

Il miglior caffe con la tua moka....

 
Trombetta Espresso Bar

Kawa mielona Trombetta Espresso Bar to idealnie zmielona ziarna najszlachetniejszych odmian kawy dostosowana dla potrzeb domowych ekspresów ciśnieniowych i gwarantująca niesamowite doznania smakowe, bogaty, intensywny smak z bogatą cremą, jak w barze.

Kawa zmielona rzeczywiście dla ekspresów ciśnieniowych i nie jest to mit. Kawa Trombetta Espresso Bar radzi sobie doskonale również z ekspresami ciśnieniowymi z wyższych półek, czego efekt załączamy poniżej i jesteśmy pełni podziwu dla palarni, która doskonale dobrała poziom mielenia.





 
Trombetta Gusto Bar

Trombetta Gusto Bar to kawa zawierająca 70% ziaren robusty oraz 30% arabiki. Kawa o zdecydowanym, mocnym i intensywnym smaku a przy tym bardzo kremowa i smaczna. Oryginalny, włoski smak w filiżance. Polecamy do espresso , cappuccino, ekspresów przelewowych oraz napojów na bazie kawy i mleka.

 
Trombetta Brown Bar

Kawa Trombetta Brown Bar to świetna mieszanka 50% arabiki oraz takiej samej ilości robusty. Kawa z oszałamiającym aromatem, świetna w smaku, a do tego gwarantująca świetne espresso z cudowną, mocną i oleistą cremą. Kawa o  mocnym, pełnym  "corpo" jednakże w smaku nie dominuje gorycz ani kwasowość, wszystko jest doskonale zbalansowane i idealnie współgra. To mieszanka prestiżowa i dobrana po mistrzowsku aby zadowolić najbardziej wymagających smakoszy kawy.

 

 
Trombetta Red Bar

Trombetta Red Bar to wyborna mieszanka arabiki oraz robusty w stosunku 70%-30%. Kawa aksamitna o długim finiszu, idealnie dobrana pod względem smaku, słodyczy i ilości cremy.  Z opakowania dociera do nas cudowny aromat słodyczy, czekolady i nut jagodowych. Gdyby to nie była kawa, można by zacząć jeść :).

Ziarna kawy są wspaniale wyprażone a kawa łatwo się mieli. Kawa gwarantuje wspaniały czekoladowy, słodki smak, odważny charakter oraz świetny finisz delikatnie pobdzający podniebienie. Naprawdę bardzo polecamy.



 
Trombetta Gold Bar

Trombetta Gold Bar to wyborne ziarna najszlachetniejszych odmian kawy. Kawa ceniona przez koneserów za aksamitny intensywny smak i bogatą cremę. Kawa jest mieszanką 90% ziaren arabiki oraz 10% ziaren robusty. Kawa pochodzi z najlepszych obszarów upraw Brazylii, Kolumbii, Peru, Indii i Kostaryki. Jest bardzo jedwabista, delikatna, lecz pełna aromatu. Jeżeli chcesz napić się w domu kawy, takiej jaką otrzymasz we Włoszech to wybór mieszanki Gold Bar jest jak najbardziej trafny. Dla tych, którzy nie lubią espresso, polecamy cappuccino.

 
Trombetta - kawa unikalna

Trochę historii

Historia firmy Trombetta sięga IXX wieku kiedy to Vittorio Trombetta otworzył swą pierwszą palarnię kawy przy via Marsala w Rzymie, obok stacji Termini. Dla Pana Trombetty był to sposób przywitania każdego kto przybywał do Stolicy Włoch, oferując mu mozliwość odpoczynku po długiej podróży racząc znakomitą kawą, wypalaną według tradycyjnych włoskich receptur. Bardzo szybko kawa Trombetta zyskuje rozgłos dzięki swojej doskonałej jakości a miejsce staje się punktem
odniesienia nie tylko dla podróżnych ale równiez dla Rzymian.I tak jest do dzisiaj. W historycznym lokalu przy via Marsala w Rzymie codziennie tysiące ludzi pozwalają sobie na odrobinę przyjemności, smakując aksamitne espresso lub kupując najlepsze mieszanki kawy Trombetta. W następnych dziesięciu latach działalność firmy rozwija się a w latach 60-tych Giorgio Trombetta obejmuje szefostwo firmy definiując aktualną strukturę korporacyjną i przenosi produkcję do nowoczesnego zakładu w Pomezii w obszarze przemysłowym blisko Rzymu. Giorgio Trombetta wyróżniał się nowoczesnością i posiadał jasną wizję przedsiębiorstwa, którym przyszło mu kierować. Inwestował w innowacje i jak najlepszą jakość produktów. Rozpoczął, jako jeden z niewielu stosowanie technologii pakowania próżniowego, stworzył konsorcium Sao Cafe, które zdobyło znaczną część rynku. W roku 1994 Giorgio Trombetta wzbogaca majątek firmy przejmując jeden z najbardziej prestiżowych lokali w Rzymie tj. Canova na Piazza del Popolo, sławnym przede wszystkim jako miejsce częstego odwiedzania przez Felliniego i innych sławnych gwiazd Dolce Vita.
Dziś Caffè Trombetta S.p.A. jest potężnym rodzinnym biznesem, z silnymi korzeniami, bazującym na know-how, które przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Trombetta jest głównym graczem na rynku kawy we Włoszech oraz na głównych rynkach zagranicznych. Zdolność produkcyjna fabryki to 6000 ton kawy rocznie a proces produkcyjny jest kompletnie zautomatyzowany. Firma rozwinęła również system informatyczny, zintegrowany z liniami produkcyjnymi, co umożliwia jednoznaczną identyfikację towarowo transportową, względem obowiązujących norm i bezpieczeństwa również konsumenta końcowego. W firmie został także wdrożony system jakości UNI EN ISO 9001:2008.

Produkcja i pakowanie

Łańcuch jakościowy firmy Trombetta biegnie od krajów produkujących kawę poprzez bardzo rygorystyczną selekcję dostawców i ścisłe określenie norma jakościowych dla każdego z nich. Po transporcie przez składy celne i weryfikacji standardów zdrowia wymaganych przez prawo, kawa poddawana jest pierwszym czyszczeniu i selekcji w obiektach spedytorskich. Kawa pojawia się w firmie w tzw. dużych 600 kg workach i jest przechowywana w magazynach siedziby firmy. Tutaj odbywają się
niezwłocznie kontrole organoleptyczne w celu sprawdzenia czy ziarna spełniają postawione przez firmę wymogi jakościowe. Od tego momentu system automatyki zarządza całym procesem produkcji. Odmiany surowej kawy strącane są do leja w celu załadunku i magazynowania w silosach z których ziarna powędrują w następnym kroku do prażenia. W tym momencie dokonywana jest kompozycja mieszanek, która jest wynikiem wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Według receptur
zapamiętanych w systemie różne gatunki kaw są mieszane za pomocą specjalnej wagi przed rozpoczęciem procesu palenia kawy. Podczas prażenia kawa zielona jest podgrzewana do temperatury ponad 200 stopni Celsjusza. Ziarna tracą cieżar a zyskują na objętości. Następnie stają się ciemne i kruche rozwijając przy tym aromat. Dla każdej mieszanki ustawia się odpowiednie parametry czasu i temperatury, które nadają kawie pożądany smak i zapach. Uprażone ziarna są wysyłane do
przechowywania poprzez tzw. system transportu "na kubki" który gwarantuje jednorodność. Ziarna przechodzą następnie poprzez maszyny czyszczące, które usuwają wszelkie obce pozostałości, dzięki czemu kawa nadaje się do pakowania. Kawa pakowana jest w opakowania 500g lub 1000g  z zaworem jednokierunkowym a następnie układana w paczkach na paletach. Zmielona kawa jest przechowywana w silosach i po odpowiednim okresie odgazowania jest pakowana próżniowo w opakowania 250g. Produkcja saszetek i kapsułek odbywa sie w atmosferze ochronnej. Badania smakowe i dalsze analizy przeprowadza się na próbkach produktu końcowego, w celu zapewnienia unikalnej przyjemności w każdym łyku kawy.

 
Antonio Extra Bar

Antonio Extra Bar to mieszanka 100% najlepszych robust. Kawa Antonio Extra Bar wywodzi się z dawnej neapolitańskiej tradycji. To konkretna mieszanka odpowiednia dla uzyskania bogatego smaku i aromatu z bardzo kremową konsystencją.

 
Kawa Gloria Bar

Gloria Bar to ziarna pochodzące z Centralnej Ameryki, Azji i Afryki. Jest to mieszanka 10% arabiki oraz 90% robusty. Produkt idealny dla automatów o bardzo wysokiej jakości. Bogaty aromat i smak długo stymuluje podniebienie dając poczucie odprężenia i ochotę na więcej.

 
Gloria Extra Bar

Gloria Extra Bar to kawa o 65% zawartości arabiki oraz 35% robusty. Kawa cudnie oleista, o konsystencji syropu. Intensywna i aromatyczna lecz taktowna i kremowa z długim, pełnym doznań smakowych finiszem

 
Gloria Brown

Gloria Brown to połączenie arabiki i robusty w proporcjach 40%/60%. Ziarna tej kawy pochodzą z Centralnej i Południowej Ameryki, Azji oraz Afryki. Gloria Brown gwarantuje mocne espresso z pełnym charakterem. Kawa przede wszystkim dobrana do użytku profesjonalnego, w barach i w dobrych ekspresach ciśnieniowych. Odpowiednie przygotowanie gwarantuje cudowną, głęboką i gęstą cremę oraz pikantny, lekko kąśliwy posmak. Idealna, klasyczna kawa na rozpoczęcie dnia.

 
Dolce Vita DECA

Kawa Dolce Vita Deca bezkofeinowa kawa. Ziarna arabiki i robusty w stosunku 35%/65%, pochodzące z  Brazylii oraz Indii. Mieszanka o silnym smaku i bardzo zbliżonym do kawy z zawartością kofeiny z doskonałą cremą podczas ekstrakcji espresso. Smak pelny, lekko ostry, wysoki korpus i długa trwałość cemy. Kawa rześka, intensywna i przyjemnie cierpka o średniej intensywności aromatu. Nie mówcie nikomu, że ta kawa jest bezkofeinowa - i tak nikt nie poczuje różnicy.

 
Kapsułki DolceVita

Kawa DolceVita jest również dostępna dla ekspresów ciśnieniowych na kapsułki. Wygodne i idealne dla domu, biura czy hotelu.

 
Kawy mielone Dolce Vita

Kawy palarni Gloria dostępne także w pięknych i designerskich puszkach, kawa mielona idealnie do domowych ekspresów ciśnieniowych jak i kafetier.

 
Dolce Vita Gold

Kawa Dolce Vita Gold to stu procentowa arabika. Ziarna tej szlachetnej kawy pochodzą z Afryki oraz Ameryki Centralnej. Kawa o subtelnej korporze o dostrzegalnych i nakładających się aromatach owocowych, pikantnych i kwiatowych. Smak delikatnie kwaśny, średnio cielista, o długotrwałym posmaku. Wysoka intensywność aromatu. Znakomita propozycja dla lubiących 100% arabikę.

 

 

 
Dolce Vita Flavour

Kawa przecudnie wita nas rześkim zapachem z otworzonej torebki, idealnie wyczuwalne przyprawy i pełna struktura.
Kawa łatwo się mieli a espresso posiada bogatą, oleistą i ciemno orzechową cremę, która długo utrzymuje się w filiżance. Dolce Vita flavour to mieszanka arabiki i robusty w kombinacji 50%/50%. Ziarna pochodzą z Brazylii, Afryki oraz Azji. Kawa flavour to idealna równowaga pomiędzy arabiką i robustą podkreślająca ich różnogatunkowe połączenie. Smak intensywny jednakże subtelny i długotrwały. Wysoka intensywność aromatu.

 

 

 
Dolce Vita Velvet

Kawa Dolce Vita Velvet to wyborna mieszanka składająca się z 75% szlachetnej arabiki oraz 25% robusty. Pochodzi z najlepszych plantacji Afryki, Indii, Etiopii oraz Ameryki Łacińskiej. Jest to typowa i  znakomita kawa do stylowego włoskiego espresso posiadająca ciekawy czekoladowo-korzenny smak. Kawa delikatna ale z charakterem, który z każdym łykiem staje się intensywny i zwiększa smakowe doznania. Kawa średnio wypalona, trwałość kremy długa. Intensywność aromatu wysoka.



 
Torrefazione Gloria

Palarnia Gloria mieści się w Garbagna Novarese, w regionie Piemont.  Założona 40 lat temu od zawsze wyróżniała się dbałością o jakość, determinacją w dążeniu do wyprodukowania najlepszej jakości produktów,  innowacyjność i doskonałość. Z biegiem lat Gloria stała się międzynarodowym specjalistą wyróżniającym się w segmencie mieszanek premium, produkowanych dla potrzeb własnych oraz na rzecz innych firm. Firma umocniła swoją pozycję rynkową w Eropie, Rosji ,Białorusi, Chinach, Indiach, Singapurze i Australii a także w Kanadzie. Teraz produkty Gloria są dostępne również w Polsce. Gloria jest wyłącznym producentem i dostawcą mieszanek kawy dla głównych graczy branży kawowej, w tym Saeco Group i wszystkich spółek zależnych w ramach marek Saeco i Gaggia.

Z badań oraz selekcji najszlachetniejszych ziaren surowej kawy aż do prażenia i pakowania, palarnia Gloria z doświadczeniem i pasją rzemieślniczą rozwija swój styl palenia kawy, który charakteryzuje subtelna równowaga  pomiędzy  aromatem i smakiem. Aby doskonale oddać walory smakowe używanych do produkcji ziaren, każdy gatunek kawy prażony jest oddzielnie co zapewnia wysoką jakość i smak każdej mieszanki.  Poprzez zgrupowanie wszystkich etapów produkcyjnych w jednym centrum w Garbagna Novarese, palarnia jest w stanie utrzymać wysoki poziom kontroli jakości pełnego procesu palenia a także dystrybucji. Ponadto obszar regionu piemonckiego charakteryzuje się dziewiczą przyrodą i umiarkowanym klimatem, co tworzy idealne warunki do najlepszego przetwarzania kawy. Pełny proces produkcyjny jest  oparty na najbardziej  zaawansowanych standardach wytwarzania co zostało potwierdzone certyfikatem ISO 9001.

Gwarancją doskonałej kawy nie jest tylko sztuka tworzenia mieszanek oraz odpowiedni proces prażenia ziaren ale również odpowiedni dobór surowca. W laboratorium Gloria, cały proces tworzenia mieszanek, począwszy od wyboru ziaren opiera się na badaniach i analizach, łącząc tradycję z nowoczesnością. Gloria oferuje swoim klientom unikalne mieszanki kawy, które wyróżniają się przede wszystkim poprzez dobór najlepszych odmian surowej kawy z Gwatemali, Etiopii, Azji, Kolumbii itp. Aby wybrać najlepsze gatunki kaw, każdego roku w palarni analizowanych jest ponad 1500 różnych odmian arabiki i robusty z całego świata. Każda partia jest degustowana przynajmniej 16 razy poprzez tzw. próbowanie w stylu brazylijskim oraz  espresso aby w pełni zrozumieć fizyczne i smakowe walory.

 

 

 

 
Mokaflor BIO Fairtrade

Kawa Mokaflor Biologico
Unikalna mieszanka Mokaflor dla wszystkich, którzy cenią kawy z upraw zgodnych z zasadami FLO Fairtrade. Kawa jest certyfikowana, co daje pewność, że jest produktem pochodzącym jedynie z upraw naturalnych.

 
Mokaflor kapsułki 100% Arabica

Świat kaw  zamknięty w pojedynczej, ekskluzywnej kapsułce. Idealna dla małych hoteli, restauracji, biur i do konsumpcji domowej, w kazdym przypadku w którym espresso staje się przyjemnością i relaksem.

 
Mokaflor saszetki (cialde)

Kawa w saszetkach to najbardziej innowacyjna i wygodna metoda przygotowywania kawy w domu ,w biurze lub w małych lokalach, hotelach czy restauracjach. Prawdziwe włoskie espresso. Saszetki Mokaflor służą do przygotowania kawy w ekspresach ciśnieniowym z użyciem sitka na jedną dawkę espresso. Każda "cialda" to 7g najwyższej jakości kawy Mokaflor, pakowanej w ochronnej atmosferze aby jak najdłużej zachowała swą świeżość.

 
Mokaflor Chiaroscuro 100% Arabica

Kawa Chiaroscuro 100% arabica to mieszanka najszlachetniejszych ziaren kawy arabika z całego Świata, wypalana we Florencji.
Harmonia pomiędzy typowymi smakami wanilii z Kostaryki, czekoladowymi nutami z Guatemali, oraz silnym "corpo di caffe" dzięki brazylijskim ziarnom kawy Santos. Koniec wieńczy aromat korzenny ziaren prosto z Etiopii. Kawa Mokaflor Chiaroscuro 100% arabica to jedna z najlepszych mieszanek kawy na Świecie. Kawa z najwyższej półki.Po otworzeniu wyczuwamy intensywne aromaty owocowo, kwiatowo, czekoladowe. Zmielona posiada ciemnobrązowy kolor i świeży aromat. W smaku zdecydowana, ale łagodna, niewielka ilość kofeiny, crema jednolita, jedwabista. Bardzo przyjemnie pieści podniebienie. Znakomity koniec. Prawdziwa gratka dla koneserów kawy.






 
Mokaflor Miscela Bernini

W stałym dążeniu do doskonałości palarnia Mokaflor w ciągu kilku miesięcy badań i testów stworzyła mieszankę nadzwyczajną, którą z dumą opatrzyła swoim nazwiskiem jako mieszanka Berniniego. Zamiarem palarni było stworzenie doskonałego produktu, nie tylko z punktu widzenia ogólnej jakości ale przede wszystkim z punktu widzenia ekstrakcji znakomitego espresso. Dlatego mieszanka Berniniego składająca się ze 100% arabiki doskonale jednoczy proporcje pomiędzy zwartą strukturą, aromatem, finezją i niską kwasowością a słodkością czekolady i kremową konsystencją espresso. Mieszanka Berniniego to idealna równowaga pomiędzy arabiką z Ameryki Południowej, Środkowej i Azji.
Przy próbach smakowych z tą kawą mieliśmy wiele przyjemności, począwszy od otworzenia opakowania, z którego uniósł się doskonały zapach owoców przechodzący w kakao i mocną czekoladę na znakomitej jakości espresso skończywszy. Wiedzieliśmy, że mieszanka ta już po zapachu jest obietnicą doskonałego naparu. Kawa mieli się doskonale, aromat podczas mielenia zainteresuje nawet obojętnych na doznania kawowe. W smaku niesamowita, pełno kształtna arabika, przygotowana z myślą o najbardziej wybrednych pasjonatach kawy.




 
Mokaflor Gran Crema

Mokaflor Gran Crema to mieszanka szlachetnych arabik, łagodnie palona aby w końcowym etapie otrzymać fliżankę o rozkosznym, dystyngowanym i długim smaku i przyjemnej cremie. Kawa po zmieleniu posiada przyjemny jasnobrązowy kolor.Idealna dla automatów, do caffe americano oraz do ekspresów przelewowych.

 

 

 
Mokaflor Linea Blu

Mokaflor Linea Blu to kawa nadzwyczajna. Słowo nadzwyczajne tyczy się delikatności, która towarzyszy tej kawie mimo wyrazistego charakteru i większej zawartości robusty. Nuty smakowe są wyważone, żaden aromat nie jest nadmiernie eksponowany, całość tworzy wspaniałą harmonię smaków. Wypalona i dobrana po mistrzowsku, po prostu majstersztyk. Linea Blu jest mieszanką 50% arabiki i 50%robusty. Otworzenie torebki zniewala aromatem słodkiej arabiki najwyższej jakości i łagodnie palonej robusty. Kawa łatwo poddaje się mieleniu. w smaku jest jak dobry spektakl. Zaczyna się spokojnie a następnie trwamy w głębokim i skoncentrowanym smaku, który trzyma w napięciu aż do końca filiżanki.
Linea Blu posiada wyrazisty smak, z gęstą długo utrzymującą się dalekowschodnią cremą, która zlewa się ze słodkością brazylijskiej arabiki. Idealna jako składnik napojów na bazie mleka. Wspaniała również jako espresso.




 
Mokaflor Linea Oro

Mokaflor Linea Oro to nadzwyczajna mieszanka, która oprócz fenomenalnego aromatu arabik amerykańskich jednoczy charakter kaw Minas Gereis z Brazylii oraz charakterystyczną aksamitną cremę, typową dla pieczołowicie wybranej robusty indyjskiej. Zawartość arabiki sięga 80% a robusty 20%. Kawę cechuje ciemniejsze wypaleniae i zdecydowany mocny aromat.
W smaku czuć intensywne, pełne nuty korzennych przypraw. Niewielka goryczka i kwasowość przyjemna dla podniebienia. Crema obfita, utrzymująca się bardzo długo.
Wszystkie kawy które tworzą tą złotą mieszankę są uprawiane w cieniu bananowców i drzew pieprzowych. Kawa doskonale nadaje się do espresso, espresso macchiato a także cappuccino.




 
Mokaflor Linea Rossa

Mokaflor linea rossa to wyborna mieszanka kawy arabikaa i robusta w stosunku 60%-40%.  Jest to kawa o wyrazistej budowie, energiczna, łącząca charakter brazylijskiej arabiki, słodkość arabiki centralnoamerykańskiej oraz siłę i kremowość indyjskiej i indonezyjskiej robusty. Po otworzeniu opakowania zaskoczy nas świeży słodki zapach ziaren. Espresso cechuje się piękną , wyraźną cremą. Smak świeży i zdecydowany. Wyczuwalne aromaty owoców cytrusowych. Niewielka kwasowość łagodnie drażni podniebienie a posmak kawy zostaje w ustach na długo.





 
MOKAFLOR – historia pasji do kawy

Początki marki MOKAFLOR sięgają roku 1950, kiedy to Vasco Bernini , pasjonat wypalania kawy i nowych technologii przejął kierowanie w małej palarni w sercu Florencji, w której dotychczas pracował jako księgowy. Vasco Bernini posiadał jasną wizję i cel.
Trzy lata wcześniej firma Gaggia wyprodukowała pierwszą ciśnieniową maszynę do kawy. Narodziło się espresso.  Kilka miesięcy później, jakość i kolor cremy w filiżance espresso była jedynym wyznacznikiem i kryterium jakości, według których klienci kupowali kawę dla swoich potrzeb. Vasco uzmysłowił sobie,  że crema to jednak nie wszystko. Włoskie palarnie kawy w poszukiwaniu coraz ciemniejszej i obfitszej cremy rozpoczęły proces zwiększonego dodawania robusty do swoich mieszanek. Kawa była również mocniej palona. Narodziło się bardzo gorzkie espresso.  Vasco Bernini nie podzielał zdania innych producentów. Wierzył, że klienci docenią kawę, która pod względem jakości i ilości cremy zwróci uwagę  ale również będzie zbalansowana pod względem smaku.  Mniej gorzka i słabiej wypalona kawa, której rezultatem będzie niespotykany aromat – który powróci znowu jako jeden z głównych kryteriów jakości wypalonych ziaren. Jak zatem Vasco przeszedł od teorii do praktyki ?  Prostym i radykalnym wyborem: znalezienia idealnego momentu wypalenia dla każdej kombinacji ziaren.  Chłodniejsze  palenie ziaren robusty podniosło ciało kawy (corpo di caffe) bez zwiększania jej goryczy. Dłuższe palenie ziaren arabiki aby podkreślić  zapach i owocowy aromat, specjalnie dla różnych gatunków kawy z Ameryki Centralnej, skąd Mokaflor zaczęła importować . Efektem takiego wyboru był dynamiczny rozwój palarni, który w ciągu dwóch lat od kiedy Vasco rozpoczął zarządzanie stał się bardzo dobrze prosperującym biznesem z nową siedzibą  w Ponte al. Pino.
Zmieniając podejście palarnia Mokaflor rozpoczęła szybką ekspansję poza Toskanię. Marka Mokaflor obecna była już w Genui, Mediolanie, Trieście, w całej Umbrii jak również w legendarnym mieście kawy Neapolu. W połowie lat osiemdziesiątych Mokaflor ugruntowała swoją pozycje również na wloskim rynku branży HoReCa. Pojawiły się także produkty dodatkowe pod marką Mokaflor jak kafetiery, młnki, filiżanki i inne akcesoria dostępne w nowoczesnych sklepach z kawą.
Innowacje, kreatywność i pasja załogi Mokaflor dała początek  projektowi  ChiaroScuro. W latach 70’ firma przeniosła się do kolejnej, większej siedziby w San Bartolo a Cintoia.


Po śmierci Vasco Berniniego  w 1987 roku jego synowie Andrea i Renzo do dziś, z równą pasją  kontynuują dzieło rozpoczęte przez ojca.

Więcej…
 
Pellini Espresso Gusto Bar Cremoso

Kawa mielona Pellini Espresso Gusto Bar Cremoso to kawa o zrównoważonym smaku. Średnie wypalenie gwarantuje ciekawe doznania smakowe i pełnię aromatu. Kawa mielona, z przeznaczeniem do domowych ekspresów ciśnieniowych. Jest produkowana w systemie kontroli jakościo ISO 9001:2000.

 
Pellini Espresso Superiore Tradizionale

Kawa mielona Pellini Espresso Superiore Tradizionale to doskonale zrównoważona mieszanka wysokiej klasy arabiki oraz robusty w stosunku 60%:40%. Kawa bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku, bez nadmiaru kwasowości i goryczki. Specjalnie przygotowana i zmielona dla miłośników kafetier.

 
Pellini Espresso Superiore

Kawa Pellini Espresso Superiore to znakomita 100% jakościowa arabika, palona tradycyjnie i z zachowaniem jakości w systemie ISO 9001:2000. Palona tradycyjnie.

Idealna dla smakoszy arabiki oraz tych, lubiących wyrafinowane smaki włoskiego espresso.

 
Pellini Espresso Bar Vivace

Kawa Pellini Vivace to zastępca popularnej kawy Classico. To doskonale zrównoważona mieszanka wysokiej klasy arabiki 60% oraz 40% robusty. Aromatyczna i wyrazista w smaku a przy tym bez nadmiaru kwasowości i goryczki.  Kawa o mocnym smaku, zachowuje równowagę pomiędzy dobrym smakiem a intensywnością aromatu - polecana do zdecydowanego włoskiego espresso oraz kaw na bazie espresso.

 
Pellini Cremoso

Pellini Cremoso jest mieszanką prestiżowej jakościowo kawy. Bogaty i harmonijny smak ze stałą warstwą cremy, idealnie nadaje się do typowego włoskiego espresso. Kawa to mieszanka 90% ziaren arabiki oraz 10% ziaren robusty. Jest produkowana w systemie kontroli jakościo ISO 9001:2000. Jest autentycznym włoskim espresso a dodatkowo zawiera niewiele kofeiny.



 
Pellini Aroma Oro

Kawa Pellini Aroma Oro jest mieszanką prestiżowej jakościowo kawy. Bogaty i harmonijny smak ze stałą warstwą cremy, idealnie nadaje się do typowego włoskiego espresso. Kawa to mieszanka 90% ziaren arabiki oraz 10% ziaren robusty. Jest produkowana w systemie kontroli jakościo ISO 9001:2000. Jest autentycznym włoskim espresso a dodatkowo zawiera niewiele kofeiny. Kawa Pellini Aroma Oro jest palona w sposób tradycyjny i z powodzeniem jest używana przez profesjonalnych baristów.

 
Pellini Aroma Oro Gusto Intenso

Kawa Pellini Aroma Oro jest mieszanką prestiżowej jakościowo kawy. Bogaty i harmonijny smak ze stałą warstwą cremy, idealnie nadaje się do typowego włoskiego espresso. Kawa to mieszanka 70% ziaren arabiki oraz 30% ziaren robusty. Jest produkowana w systemie kontroli jakościo ISO 9001:2000. Jest autentycznym włoskim espresso a dodatkowo zawiera niewiele kofeiny. Kawa Pellini Aroma Oro jest palona w sposób tradycyjny i z powodzeniem jest używana przez profesjonalnych baristów.

 
Pellini TOP

Pellini TOP to najszlachetniejsza odmiana espresso na rynku. Pellini Top to stuprocentowa arabica, selekcjonowana już w krajach pochodzenia. Kawa jest palona powoli, w regulowanej temperaturze, chłodzona naturalnie, powietrzem; średnia zawartość kofeiny to tylko 1,3 %. Pellini Top to kawa aromatyczna, o wyrafinowanym słodkim smaku, delikatna dla podniebienia. Posiada certyfikat jakości ISO 9001:2000.

 
Pellini

Idealna filiżanka espresso jest symfonią harmonijnych smaków i pikantnych aromatów. Pellini z dumą oferuje najbardziej wykwintne espresso kiedykolwiek znane.

Pellini Caffe to firma włoska a jej fabryka mieści się w Veronie. Celem spółki jest import i prażenie ziaren kawy. Stały wzrost produkcji pomógł firmie stać się integralną częścią włoskiego przemysłu kawowego i w ciągu lat pozwolił wzbić się na szczyt pod względem wielkości produkcji i obrotów. W tym momencie Pellini jest piątym, największym producentem kawy. Geniusz produktów Pellini jest widocznyna każdym kroku procesu produkcyjnego, począwszy od ekspertów, ktorzy z uwagą, ręcznie wybierają najlepsze ziarna arabiki po ciągłą analizę sensoryczną produktów przy użyciu wielu testów. Pellini to jedna z nielicznych firm, która przyjęła rygorystyczne metody produkcji. Pellini oferuje swoim konsumentom najwyższą, unikalną jakość produktów, docenianych na całym świecie również w konkursach.

Produkty Pellini posiadają certyfikat koszerności. Pellini skupia się na kreacji niezwykłych kaw co widać także w ofercie i liniach produktów m.in. dla handlu detalicznego, automatów, branży Ho-Re-Ca.

 


Poradnik

Jak wydobyć maksimum smaku  z kafetiery ?

- Nie przekraczaj poziomu wody powyżej zaworu

- Wypełnij kawą filtr, lecz nie dociskaj kawy

- Postaw na wolnym ogniu. Pozwól wydobyć się naparowi powoli. Kawa wypływająca powoli będzie bogatsza w smaku

- Zanim przelejesz kawę do filiżanki, wymieszaj ją w kafetierze.

Sondy

Jaka jest Twoja ulubiona kawa
 



Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Child Care WP Theme  Valid XHTML and CSS.

Aby podnieść walory użytkowe strony, używane sa cookies Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies kliknij i zobacz Polityka wobec cookies.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information