Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na naszej planecie. Dziennie na Świecie wypija się 1,5 miliarda filiżanek kawy. To więcej niż CocaColi, której sprzedaż dzienna sięga miliarda butelek

Start Palarnie kawy i produkty Caffè Trombetta
Trombetta
Trombetta - kawa unikalna

Trochę historii

Historia firmy Trombetta sięga IXX wieku kiedy to Vittorio Trombetta otworzył swą pierwszą palarnię kawy przy via Marsala w Rzymie, obok stacji Termini. Dla Pana Trombetty był to sposób przywitania każdego kto przybywał do Stolicy Włoch, oferując mu mozliwość odpoczynku po długiej podróży racząc znakomitą kawą, wypalaną według tradycyjnych włoskich receptur. Bardzo szybko kawa Trombetta zyskuje rozgłos dzięki swojej doskonałej jakości a miejsce staje się punktem
odniesienia nie tylko dla podróżnych ale równiez dla Rzymian.I tak jest do dzisiaj. W historycznym lokalu przy via Marsala w Rzymie codziennie tysiące ludzi pozwalają sobie na odrobinę przyjemności, smakując aksamitne espresso lub kupując najlepsze mieszanki kawy Trombetta. W następnych dziesięciu latach działalność firmy rozwija się a w latach 60-tych Giorgio Trombetta obejmuje szefostwo firmy definiując aktualną strukturę korporacyjną i przenosi produkcję do nowoczesnego zakładu w Pomezii w obszarze przemysłowym blisko Rzymu. Giorgio Trombetta wyróżniał się nowoczesnością i posiadał jasną wizję przedsiębiorstwa, którym przyszło mu kierować. Inwestował w innowacje i jak najlepszą jakość produktów. Rozpoczął, jako jeden z niewielu stosowanie technologii pakowania próżniowego, stworzył konsorcium Sao Cafe, które zdobyło znaczną część rynku. W roku 1994 Giorgio Trombetta wzbogaca majątek firmy przejmując jeden z najbardziej prestiżowych lokali w Rzymie tj. Canova na Piazza del Popolo, sławnym przede wszystkim jako miejsce częstego odwiedzania przez Felliniego i innych sławnych gwiazd Dolce Vita.
Dziś Caffè Trombetta S.p.A. jest potężnym rodzinnym biznesem, z silnymi korzeniami, bazującym na know-how, które przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Trombetta jest głównym graczem na rynku kawy we Włoszech oraz na głównych rynkach zagranicznych. Zdolność produkcyjna fabryki to 6000 ton kawy rocznie a proces produkcyjny jest kompletnie zautomatyzowany. Firma rozwinęła również system informatyczny, zintegrowany z liniami produkcyjnymi, co umożliwia jednoznaczną identyfikację towarowo transportową, względem obowiązujących norm i bezpieczeństwa również konsumenta końcowego. W firmie został także wdrożony system jakości UNI EN ISO 9001:2008.

Produkcja i pakowanie

Łańcuch jakościowy firmy Trombetta biegnie od krajów produkujących kawę poprzez bardzo rygorystyczną selekcję dostawców i ścisłe określenie norma jakościowych dla każdego z nich. Po transporcie przez składy celne i weryfikacji standardów zdrowia wymaganych przez prawo, kawa poddawana jest pierwszym czyszczeniu i selekcji w obiektach spedytorskich. Kawa pojawia się w firmie w tzw. dużych 600 kg workach i jest przechowywana w magazynach siedziby firmy. Tutaj odbywają się
niezwłocznie kontrole organoleptyczne w celu sprawdzenia czy ziarna spełniają postawione przez firmę wymogi jakościowe. Od tego momentu system automatyki zarządza całym procesem produkcji. Odmiany surowej kawy strącane są do leja w celu załadunku i magazynowania w silosach z których ziarna powędrują w następnym kroku do prażenia. W tym momencie dokonywana jest kompozycja mieszanek, która jest wynikiem wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Według receptur
zapamiętanych w systemie różne gatunki kaw są mieszane za pomocą specjalnej wagi przed rozpoczęciem procesu palenia kawy. Podczas prażenia kawa zielona jest podgrzewana do temperatury ponad 200 stopni Celsjusza. Ziarna tracą cieżar a zyskują na objętości. Następnie stają się ciemne i kruche rozwijając przy tym aromat. Dla każdej mieszanki ustawia się odpowiednie parametry czasu i temperatury, które nadają kawie pożądany smak i zapach. Uprażone ziarna są wysyłane do
przechowywania poprzez tzw. system transportu "na kubki" który gwarantuje jednorodność. Ziarna przechodzą następnie poprzez maszyny czyszczące, które usuwają wszelkie obce pozostałości, dzięki czemu kawa nadaje się do pakowania. Kawa pakowana jest w opakowania 500g lub 1000g  z zaworem jednokierunkowym a następnie układana w paczkach na paletach. Zmielona kawa jest przechowywana w silosach i po odpowiednim okresie odgazowania jest pakowana próżniowo w opakowania 250g. Produkcja saszetek i kapsułek odbywa sie w atmosferze ochronnej. Badania smakowe i dalsze analizy przeprowadza się na próbkach produktu końcowego, w celu zapewnienia unikalnej przyjemności w każdym łyku kawy.

 
Trombetta Gold Bar

Trombetta Gold Bar to wyborne ziarna najszlachetniejszych odmian kawy. Kawa ceniona przez koneserów za aksamitny intensywny smak i bogatą cremę. Kawa jest mieszanką 90% ziaren arabiki oraz 10% ziaren robusty. Kawa pochodzi z najlepszych obszarów upraw Brazylii, Kolumbii, Peru, Indii i Kostaryki. Jest bardzo jedwabista, delikatna, lecz pełna aromatu. Jeżeli chcesz napić się w domu kawy, takiej jaką otrzymasz we Włoszech to wybór mieszanki Gold Bar jest jak najbardziej trafny. Dla tych, którzy nie lubią espresso, polecamy cappuccino.

 
Trombetta Red Bar

Trombetta Red Bar to wyborna mieszanka arabiki oraz robusty w stosunku 70%-30%. Kawa aksamitna o długim finiszu, idealnie dobrana pod względem smaku, słodyczy i ilości cremy.  Z opakowania dociera do nas cudowny aromat słodyczy, czekolady i nut jagodowych. Gdyby to nie była kawa, można by zacząć jeść :).

Ziarna kawy są wspaniale wyprażone a kawa łatwo się mieli. Kawa gwarantuje wspaniały czekoladowy, słodki smak, odważny charakter oraz świetny finisz delikatnie pobdzający podniebienie. Naprawdę bardzo polecamy.



 
Trombetta Brown Bar

Kawa Trombetta Brown Bar to świetna mieszanka 50% arabiki oraz takiej samej ilości robusty. Kawa z oszałamiającym aromatem, świetna w smaku, a do tego gwarantująca świetne espresso z cudowną, mocną i oleistą cremą. Kawa o  mocnym, pełnym  "corpo" jednakże w smaku nie dominuje gorycz ani kwasowość, wszystko jest doskonale zbalansowane i idealnie współgra. To mieszanka prestiżowa i dobrana po mistrzowsku aby zadowolić najbardziej wymagających smakoszy kawy.

 

 
Trombetta Gusto Bar

Trombetta Gusto Bar to kawa zawierająca 70% ziaren robusty oraz 30% arabiki. Kawa o zdecydowanym, mocnym i intensywnym smaku a przy tym bardzo kremowa i smaczna. Oryginalny, włoski smak w filiżance. Polecamy do espresso , cappuccino, ekspresów przelewowych oraz napojów na bazie kawy i mleka.

 
Trombetta Espresso Bar

Kawa mielona Trombetta Espresso Bar to idealnie zmielona ziarna najszlachetniejszych odmian kawy dostosowana dla potrzeb domowych ekspresów ciśnieniowych i gwarantująca niesamowite doznania smakowe, bogaty, intensywny smak z bogatą cremą, jak w barze.

Kawa zmielona rzeczywiście dla ekspresów ciśnieniowych i nie jest to mit. Kawa Trombetta Espresso Bar radzi sobie doskonale również z ekspresami ciśnieniowymi z wyższych półek, czego efekt załączamy poniżej i jesteśmy pełni podziwu dla palarni, która doskonale dobrała poziom mielenia.





 
Trombetta Gusto Pieno

Kawa mielona Trombetta Gusto Pieno to pełny, skoncentrowany smak najlepszych mieszanek kaw. To prestiżowa, idealna mieszanka kawy o mocnym wykończeniu i pełnym charakterze, idealna do domowego cappuccino. Idealna i specjalnie dobrana dla klientów, którzy przygotowują swoją ulubioną kawę w kafetierze.

Il miglior caffe con la tua moka....

 
Trombetta Arabica 100%

Kawa Trombetta 100% Arabica to najwyższej jakości kawa z unikalnym i niepowtarzalnym smakiem oraz aromatem uzyskana w drodze wyboru najszlachetniejszych odmian arabiki. Kawa o doskonałym i przyjemnym smaku idealna do domowych ekspresów ciśnieniowych lub kafetier.

 

Trombetta Arabica 100% jest również dostępna w wygodnym 6-paku !

 


Poradnik

Jak wydobyć maksimum smaku  z kafetiery ?

- Nie przekraczaj poziomu wody powyżej zaworu

- Wypełnij kawą filtr, lecz nie dociskaj kawy

- Postaw na wolnym ogniu. Pozwól wydobyć się naparowi powoli. Kawa wypływająca powoli będzie bogatsza w smaku

- Zanim przelejesz kawę do filiżanki, wymieszaj ją w kafetierze.

Sondy

Jaka jest Twoja ulubiona kawa
 



Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Child Care WP Theme  Valid XHTML and CSS.

Aby podnieść walory użytkowe strony, używane sa cookies Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies kliknij i zobacz Polityka wobec cookies.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information