Czy wiesz, że espresso posiada najmniej kofeiny spośród wszystkich kaw ? Kawy z ekspresu przelewowego czy tradycyjne polskie zalewajki mają jej zdecydowanie więcej. Jeżeli zatem chcesz rozpocząć dzień od pysznej, zdrowej kawy z bogatym, intensywnym aromatem, zacznij dzień z espresso!

Start Palarnie kawy i produkty Palarnia Mokaflor
Mokaflor
MOKAFLOR – historia pasji do kawy

Początki marki MOKAFLOR sięgają roku 1950, kiedy to Vasco Bernini , pasjonat wypalania kawy i nowych technologii przejął kierowanie w małej palarni w sercu Florencji, w której dotychczas pracował jako księgowy. Vasco Bernini posiadał jasną wizję i cel.
Trzy lata wcześniej firma Gaggia wyprodukowała pierwszą ciśnieniową maszynę do kawy. Narodziło się espresso.  Kilka miesięcy później, jakość i kolor cremy w filiżance espresso była jedynym wyznacznikiem i kryterium jakości, według których klienci kupowali kawę dla swoich potrzeb. Vasco uzmysłowił sobie,  że crema to jednak nie wszystko. Włoskie palarnie kawy w poszukiwaniu coraz ciemniejszej i obfitszej cremy rozpoczęły proces zwiększonego dodawania robusty do swoich mieszanek. Kawa była również mocniej palona. Narodziło się bardzo gorzkie espresso.  Vasco Bernini nie podzielał zdania innych producentów. Wierzył, że klienci docenią kawę, która pod względem jakości i ilości cremy zwróci uwagę  ale również będzie zbalansowana pod względem smaku.  Mniej gorzka i słabiej wypalona kawa, której rezultatem będzie niespotykany aromat – który powróci znowu jako jeden z głównych kryteriów jakości wypalonych ziaren. Jak zatem Vasco przeszedł od teorii do praktyki ?  Prostym i radykalnym wyborem: znalezienia idealnego momentu wypalenia dla każdej kombinacji ziaren.  Chłodniejsze  palenie ziaren robusty podniosło ciało kawy (corpo di caffe) bez zwiększania jej goryczy. Dłuższe palenie ziaren arabiki aby podkreślić  zapach i owocowy aromat, specjalnie dla różnych gatunków kawy z Ameryki Centralnej, skąd Mokaflor zaczęła importować . Efektem takiego wyboru był dynamiczny rozwój palarni, który w ciągu dwóch lat od kiedy Vasco rozpoczął zarządzanie stał się bardzo dobrze prosperującym biznesem z nową siedzibą  w Ponte al. Pino.
Zmieniając podejście palarnia Mokaflor rozpoczęła szybką ekspansję poza Toskanię. Marka Mokaflor obecna była już w Genui, Mediolanie, Trieście, w całej Umbrii jak również w legendarnym mieście kawy Neapolu. W połowie lat osiemdziesiątych Mokaflor ugruntowała swoją pozycje również na wloskim rynku branży HoReCa. Pojawiły się także produkty dodatkowe pod marką Mokaflor jak kafetiery, młnki, filiżanki i inne akcesoria dostępne w nowoczesnych sklepach z kawą.
Innowacje, kreatywność i pasja załogi Mokaflor dała początek  projektowi  ChiaroScuro. W latach 70’ firma przeniosła się do kolejnej, większej siedziby w San Bartolo a Cintoia.


Po śmierci Vasco Berniniego  w 1987 roku jego synowie Andrea i Renzo do dziś, z równą pasją  kontynuują dzieło rozpoczęte przez ojca.

Więcej…
 
Mokaflor Linea Rossa

Mokaflor linea rossa to wyborna mieszanka kawy arabikaa i robusta w stosunku 60%-40%.  Jest to kawa o wyrazistej budowie, energiczna, łącząca charakter brazylijskiej arabiki, słodkość arabiki centralnoamerykańskiej oraz siłę i kremowość indyjskiej i indonezyjskiej robusty. Po otworzeniu opakowania zaskoczy nas świeży słodki zapach ziaren. Espresso cechuje się piękną , wyraźną cremą. Smak świeży i zdecydowany. Wyczuwalne aromaty owoców cytrusowych. Niewielka kwasowość łagodnie drażni podniebienie a posmak kawy zostaje w ustach na długo.





 
Mokaflor Linea Oro

Mokaflor Linea Oro to nadzwyczajna mieszanka, która oprócz fenomenalnego aromatu arabik amerykańskich jednoczy charakter kaw Minas Gereis z Brazylii oraz charakterystyczną aksamitną cremę, typową dla pieczołowicie wybranej robusty indyjskiej. Zawartość arabiki sięga 80% a robusty 20%. Kawę cechuje ciemniejsze wypaleniae i zdecydowany mocny aromat.
W smaku czuć intensywne, pełne nuty korzennych przypraw. Niewielka goryczka i kwasowość przyjemna dla podniebienia. Crema obfita, utrzymująca się bardzo długo.
Wszystkie kawy które tworzą tą złotą mieszankę są uprawiane w cieniu bananowców i drzew pieprzowych. Kawa doskonale nadaje się do espresso, espresso macchiato a także cappuccino.




 
Mokaflor Linea Blu

Mokaflor Linea Blu to kawa nadzwyczajna. Słowo nadzwyczajne tyczy się delikatności, która towarzyszy tej kawie mimo wyrazistego charakteru i większej zawartości robusty. Nuty smakowe są wyważone, żaden aromat nie jest nadmiernie eksponowany, całość tworzy wspaniałą harmonię smaków. Wypalona i dobrana po mistrzowsku, po prostu majstersztyk. Linea Blu jest mieszanką 50% arabiki i 50%robusty. Otworzenie torebki zniewala aromatem słodkiej arabiki najwyższej jakości i łagodnie palonej robusty. Kawa łatwo poddaje się mieleniu. w smaku jest jak dobry spektakl. Zaczyna się spokojnie a następnie trwamy w głębokim i skoncentrowanym smaku, który trzyma w napięciu aż do końca filiżanki.
Linea Blu posiada wyrazisty smak, z gęstą długo utrzymującą się dalekowschodnią cremą, która zlewa się ze słodkością brazylijskiej arabiki. Idealna jako składnik napojów na bazie mleka. Wspaniała również jako espresso.




 
Mokaflor Gran Crema

Mokaflor Gran Crema to mieszanka szlachetnych arabik, łagodnie palona aby w końcowym etapie otrzymać fliżankę o rozkosznym, dystyngowanym i długim smaku i przyjemnej cremie. Kawa po zmieleniu posiada przyjemny jasnobrązowy kolor.Idealna dla automatów, do caffe americano oraz do ekspresów przelewowych.

 

 

 
Mokaflor Miscela Bernini

W stałym dążeniu do doskonałości palarnia Mokaflor w ciągu kilku miesięcy badań i testów stworzyła mieszankę nadzwyczajną, którą z dumą opatrzyła swoim nazwiskiem jako mieszanka Berniniego. Zamiarem palarni było stworzenie doskonałego produktu, nie tylko z punktu widzenia ogólnej jakości ale przede wszystkim z punktu widzenia ekstrakcji znakomitego espresso. Dlatego mieszanka Berniniego składająca się ze 100% arabiki doskonale jednoczy proporcje pomiędzy zwartą strukturą, aromatem, finezją i niską kwasowością a słodkością czekolady i kremową konsystencją espresso. Mieszanka Berniniego to idealna równowaga pomiędzy arabiką z Ameryki Południowej, Środkowej i Azji.
Przy próbach smakowych z tą kawą mieliśmy wiele przyjemności, począwszy od otworzenia opakowania, z którego uniósł się doskonały zapach owoców przechodzący w kakao i mocną czekoladę na znakomitej jakości espresso skończywszy. Wiedzieliśmy, że mieszanka ta już po zapachu jest obietnicą doskonałego naparu. Kawa mieli się doskonale, aromat podczas mielenia zainteresuje nawet obojętnych na doznania kawowe. W smaku niesamowita, pełno kształtna arabika, przygotowana z myślą o najbardziej wybrednych pasjonatach kawy.




 
Mokaflor Chiaroscuro 100% Arabica

Kawa Chiaroscuro 100% arabica to mieszanka najszlachetniejszych ziaren kawy arabika z całego Świata, wypalana we Florencji.
Harmonia pomiędzy typowymi smakami wanilii z Kostaryki, czekoladowymi nutami z Guatemali, oraz silnym "corpo di caffe" dzięki brazylijskim ziarnom kawy Santos. Koniec wieńczy aromat korzenny ziaren prosto z Etiopii. Kawa Mokaflor Chiaroscuro 100% arabica to jedna z najlepszych mieszanek kawy na Świecie. Kawa z najwyższej półki.Po otworzeniu wyczuwamy intensywne aromaty owocowo, kwiatowo, czekoladowe. Zmielona posiada ciemnobrązowy kolor i świeży aromat. W smaku zdecydowana, ale łagodna, niewielka ilość kofeiny, crema jednolita, jedwabista. Bardzo przyjemnie pieści podniebienie. Znakomity koniec. Prawdziwa gratka dla koneserów kawy.






 
Mokaflor saszetki (cialde)

Kawa w saszetkach to najbardziej innowacyjna i wygodna metoda przygotowywania kawy w domu ,w biurze lub w małych lokalach, hotelach czy restauracjach. Prawdziwe włoskie espresso. Saszetki Mokaflor służą do przygotowania kawy w ekspresach ciśnieniowym z użyciem sitka na jedną dawkę espresso. Każda "cialda" to 7g najwyższej jakości kawy Mokaflor, pakowanej w ochronnej atmosferze aby jak najdłużej zachowała swą świeżość.

 
Mokaflor kapsułki 100% Arabica

Świat kaw  zamknięty w pojedynczej, ekskluzywnej kapsułce. Idealna dla małych hoteli, restauracji, biur i do konsumpcji domowej, w kazdym przypadku w którym espresso staje się przyjemnością i relaksem.

 
Mokaflor BIO Fairtrade

Kawa Mokaflor Biologico
Unikalna mieszanka Mokaflor dla wszystkich, którzy cenią kawy z upraw zgodnych z zasadami FLO Fairtrade. Kawa jest certyfikowana, co daje pewność, że jest produktem pochodzącym jedynie z upraw naturalnych.

 
Miscela 100% arabica z dodatkiem Jamaica Blue Mountain

Ekskluzywna i luksusowa wersja mieszanki chiaroscuro z dodatkiem ziaren jednej z najcenniejszych kaw na Świecie: Jamaica Blue Mountain. Mieszanka ta jest polecana smakoszom kaw, oferując absolutnie wszystko co najlepsze w espresso.

Sugerowana temperatura ekstrakcji: 92 - 94 stopnie celsjusza.
Stopień wypalenia: włoski, 43/35 stopni Agtrona, w zależności od składników mieszanki.


 
Mokaflor Miscela Nera 100% Arabica

100% Arabica.Mieszanka delikatna o najwyższej jakości, która harmonizuje delikatnością i jakością aromatycznych ziaren z najlepszych plantacji Ameryki Środkowej. Kawa o naturalnym body odmiany Santos Arabica. Kawa o bardzo przyjemnym smaku i świeżym czekoladowym aromacie





 
Mokaflor Super Tuscan

Absolutnie prestiżowa mieszanka kaw zapewniająca doznania trudne do rozszyfrowania. Od przyjemnej kwasowości pochodzącej z etiopskich kaw po słodycz centralno-amerykańskich ziaren i intensywną budowę dzięki brazylijskim i indyjskim ziarnom.


 


Poradnik

Jak wydobyć maksimum smaku  z kafetiery ?

- Nie przekraczaj poziomu wody powyżej zaworu

- Wypełnij kawą filtr, lecz nie dociskaj kawy

- Postaw na wolnym ogniu. Pozwól wydobyć się naparowi powoli. Kawa wypływająca powoli będzie bogatsza w smaku

- Zanim przelejesz kawę do filiżanki, wymieszaj ją w kafetierze.

Sondy

Jaka jest Twoja ulubiona kawa
 



Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Child Care WP Theme  Valid XHTML and CSS.

Aby podnieść walory użytkowe strony, używane sa cookies Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies kliknij i zobacz Polityka wobec cookies.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information