Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na naszej planecie. Dziennie na Świecie wypija się 1,5 miliarda filiżanek kawy. To więcej niż CocaColi, której sprzedaż dzienna sięga miliarda butelek

Start Przepisy
Przepisy
Affogato al caffè

Affogato al caffè, czyli utopiony w kawie. Prosty deser kawowy, jednakże posiadający dużo odmian ze względu na użyte składniki, ale o nich później. Na początek jednak wyjaśnimy kto będzie topiony i w czym. Otóż zatopione będą lody w kawie. Jak to przygotować i co potrzebujemy?
Celowo w tym przepisie ograniczamy się do dwóch składników a będą to:
- lody (śmietankowe, waniliowe, bakaliowe, czekoladowe ) w zasadzie jakie chcemy, odradzamy natomiast owocowe smaki.
- mocna kawa z kafetiery bądź ristretto lub espresso.
Przygotowanie ogranicza się do nałożenia żądanej ilości lodów a następnie zalania ich kawą i już możemy rozkoszować się wspaniałym smakiem.
Kawę affogato można przygotować również dodając więcej składników takich jak: syropy, czekolada, orzechy, kawałki ciastek, bita śmietana, posiekany lód itp.

 
Pensando a te

Pensando a te czyli myśląc o tobie. To nazwa kawy pochodząca z menu palarni MOKARE. Składa się z espresso, mocno spienionego mleka oraz bitej śmietany ozdobionej orzeszkami i ziarenkami kawy.

 
Cappuccino

Cappuccino to nasza ulubiona kawa. Z nią witamy każdy nowy dzień niezależnie od tego czy jesteśmy w Polsce czy we Włoszech. Typowe włoskie cappuccino składa się z espresso (25-30ml) oraz 100 ml spienionego mleka. wg. Istituto Nazionale Espresso Italiano mleko powinno być schłodzone i zawierać minimum 3,2% białka oraz 3,5% tłuszczu (tzw. latte intero). Po spienieniu mleko powinno powiększyć swoją objętość o ok 25ml. Mleko takie gwarantuje właściwą jakość napoju.
Jak przygotować cappuccino ?
100ml schłodzonego mleka należy spienić dyszą pary ekspresu ciśnieniowego tak aby pozbyć się wszelkich pęcherzy powietrza i aby uzyskać jednolite, jedwabiste spienione mleko o temperaturze około 55 stopni Celsjusza. Następnie mleko wlewamy do filiżanki z zaparzonym espresso, o pojemności 150-160ml. Jeżeli posiadamy odpowiedni dzbanek i prawidłowo spienione mleko można pokusić się o skomponowanie wzorku, podwyższając  w ten sposób walory estetyczne napoju. Cappuccino można również ozdobić czekoladą :).
Jeżeli dysza ekspresu jest za słaba aby poprawnie spienić mleko, możemy użyć domowego prostego spieniacza na baterię, którym spienimy podgrzane wcześniej mleko.


 
Kawa Emozioni

Bardzo dobra kawa dla lubiących dużo, dobrze i słodko. Pierwszym krokiem jest oczywiście rozgrzanie ekspresu.  W międzyczasie wsypujemy do szklanki gorącą czekoladę. W naszym przypadku do przygotowania napoju użyliśmy jednej z lepszych, sklepowych gorących czekolad do przygotowania z mlekiem lub woda. Jeżeli ekspres jest rozgrzany, włączamy dyszę pary i spieniamy mleko jak do cappuccino. Po spienieniu mleka przygotowujemy gorącą czekoladę. Przygotowaną czekoladę wlewamy do szklanki a następnie delikatnie wlewamy spienione mleko. Całość podkładamy pod ekspres ciśnieniowy i parzymy espresso, które wlewa się bezpośrednio do szklanki tworząc w mleku ciekawe wzory ;). Po zaparzeniu podajemy i degustujemy.


 
Caffè shekerato

Caffè shekerato na letnie upalne dni.

Składniki są ogólnie dostępne a przygotowanie kawy to tylko chwila. najpierw należy przygotować filiżankę espresso. Następnie do shakera lub blendera dodajemy lód, cukier i espresso. Mieszamy lub blendujemy (polecamy zblendować). Całość przelewamy do szklanki i chwilkę czekamy. Można udekorować górę np. czekoladą i pić za pomocą słomki.


Więcej…
 
Espresso raz !

Espresso to w skrócie kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, pod ciśnieniem ok 9 barów.Prawidłowe włoskie espresso to napar ok 25 ml kawy, wykończony cremą o ciemno-orzechowym kolorze i otrzymany w czasie ok 25-28 sekund. We Włoszech istnieje Narodowy instytut Espresso Italiano, który szerzy tradycję i kulturę picia włoskiego espresso. Organizacja przyznaje także certyfikaty barom, w których można skosztować prawidłowego, włoskiego espresso. Jakie zatem powinny być najważniejsze parametry techniczne do sporządzenia espresso?
Według instytutu na jedną filiżankę kawy potrzeba ok 7 lub 7,5 grama odpowiednio zmielonej kawy. Idealna temperatura wody wypływającej z grupy powinna oscylować w granicach 88 stopni. Temperatura napoju otrzymanego pod ciśnieniem 9 bar, ok 67 stopni. Czas ekstrakcji naparu 25 sekund (z tolerancją 5 s.). Ilość kofeiny poniżej 100mg na filiżankę. Całkowita zawartość tłuszczów powyżej 2mg/ml. Instytut definiuje również idealną filiżankę do espresso jako produkt z białej, grubszej ceramiki, bez wewnętrznego zdobienia o pojemności od 50 do 100 ml. Jedynie taka filiżanka, wcześniej podgrzana gwarantuje możliwość dogłębnego poznania i delektowania się aspektami smakowymi włoskiego espresso z idealną cremą, cudownym aromatem i delikatnym ciepłym smakiem.

Jak zatem możemy wykorzystać nasze domowe ekspresy ciśnieniowe do przygotowania naparu, przynajmniej zbliżonego do ideału?

Więcej…
 


Poradnik

Jak wydobyć maksimum smaku  z kafetiery ?

- Nie przekraczaj poziomu wody powyżej zaworu

- Wypełnij kawą filtr, lecz nie dociskaj kawy

- Postaw na wolnym ogniu. Pozwól wydobyć się naparowi powoli. Kawa wypływająca powoli będzie bogatsza w smaku

- Zanim przelejesz kawę do filiżanki, wymieszaj ją w kafetierze.

Sondy

Jaka jest Twoja ulubiona kawa
 



Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Child Care WP Theme  Valid XHTML and CSS.

Aby podnieść walory użytkowe strony, używane sa cookies Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies kliknij i zobacz Polityka wobec cookies.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information