Czy wiesz, że espresso posiada najmniej kofeiny spośród wszystkich kaw ? Kawy z ekspresu przelewowego czy tradycyjne polskie zalewajki mają jej zdecydowanie więcej. Jeżeli zatem chcesz rozpocząć dzień od pysznej, zdrowej kawy z bogatym, intensywnym aromatem, zacznij dzień z espresso!

Start Przepisy Espresso raz !
Espresso raz !

Espresso to w skrócie kawa parzona w ekspresie ciśnieniowym, pod ciśnieniem ok 9 barów.Prawidłowe włoskie espresso to napar ok 25 ml kawy, wykończony cremą o ciemno-orzechowym kolorze i otrzymany w czasie ok 25-28 sekund. We Włoszech istnieje Narodowy instytut Espresso Italiano, który szerzy tradycję i kulturę picia włoskiego espresso. Organizacja przyznaje także certyfikaty barom, w których można skosztować prawidłowego, włoskiego espresso. Jakie zatem powinny być najważniejsze parametry techniczne do sporządzenia espresso?
Według instytutu na jedną filiżankę kawy potrzeba ok 7 lub 7,5 grama odpowiednio zmielonej kawy. Idealna temperatura wody wypływającej z grupy powinna oscylować w granicach 88 stopni. Temperatura napoju otrzymanego pod ciśnieniem 9 bar, ok 67 stopni. Czas ekstrakcji naparu 25 sekund (z tolerancją 5 s.). Ilość kofeiny poniżej 100mg na filiżankę. Całkowita zawartość tłuszczów powyżej 2mg/ml. Instytut definiuje również idealną filiżankę do espresso jako produkt z białej, grubszej ceramiki, bez wewnętrznego zdobienia o pojemności od 50 do 100 ml. Jedynie taka filiżanka, wcześniej podgrzana gwarantuje możliwość dogłębnego poznania i delektowania się aspektami smakowymi włoskiego espresso z idealną cremą, cudownym aromatem i delikatnym ciepłym smakiem.

Jak zatem możemy wykorzystać nasze domowe ekspresy ciśnieniowe do przygotowania naparu, przynajmniej zbliżonego do ideału?
Po pierwsze rozgrzejmy dobrze ekspres. Nie sugerujmy się świecącą lampką, która informuje o właściwym rozgrzaniu maszyny, polecamy poczekać ok 15 minut. Ekspres powinien rozgrzewać się z zamocowaną kolbą, aby portafilter również się rozgrzał. Ciepło rozgrzanego sitka w kontakcie ze zmieloną kawą rozpoczyna proces uwalniania olejków aromatycznych z kawy, co gwarantuje zawsze lepsze doznania smakowe.Kolejną kwestią jest właściwie zmielona kawa. Najlepsza konfiguracja sprzętu to dobrej klasy ekspres oraz dobrej klasy oddzielny młynek, którego grubość mielenia ustawiamy pod ekspres oraz pod daną mieszankę kawy (różne mieszanki mogą wymagać różnej grubości mielenia dla otrzymania prawidłowego espresso). Jeżeli dysponujemy niskobudżetowym ekspresem, polecamy sięgnąć po kawę zmieloną i zapakowaną przez producenta, właśnie z przeznaczeniem na espresso i do większości ekspresów ciśnieniowych.
Na pojedynczą dawkę zużywamy około 7 gramów kawy, natomiast do podwójnego sitka zmieści się analogicznie 14-15g. Następnie należy docisnąć (wolimy określenie docisnąć, niż ubić) tamperem kawę w sitku pod naciskiem ok 12 kg. Aby docisnąć też drobiny kawy, które zostały po bokach sitka, uderzamy lekko tamperem w bok kolby obserwując jak zmielona kawa przemieszcza się na środek sitka. Dociskamy i gotowe. Teraz  włączamy przepływ wody w ekspresie i przepuszczamy odrobinę wody chłodząc lekko grupę. Teraz zakładamy kolbę, podstawiamy filiżanki i obserwujemy ekstrakcję kawy. Kawa powinna wylewać się powoli i przybrać formę tzw. mysiego ogonka. Po zaparzeniu, delektujmy się znakomitym,  skoncentrowanym smakiem dobrego, gęstego espresso.


 

Poradnik

Jak wydobyć maksimum smaku  z kafetiery ?

- Nie przekraczaj poziomu wody powyżej zaworu

- Wypełnij kawą filtr, lecz nie dociskaj kawy

- Postaw na wolnym ogniu. Pozwól wydobyć się naparowi powoli. Kawa wypływająca powoli będzie bogatsza w smaku

- Zanim przelejesz kawę do filiżanki, wymieszaj ją w kafetierze.

Sondy

Jaka jest Twoja ulubiona kawa
 



Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Child Care WP Theme  Valid XHTML and CSS.

Aby podnieść walory użytkowe strony, używane sa cookies Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies kliknij i zobacz Polityka wobec cookies.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information