Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na naszej planecie. Dziennie na Świecie wypija się 1,5 miliarda filiżanek kawy. To więcej niż CocaColi, której sprzedaż dzienna sięga miliarda butelek

Start Przepisy Affogato al caffè
Affogato al caffè

Affogato al caffè, czyli utopiony w kawie. Prosty deser kawowy, jednakże posiadający dużo odmian ze względu na użyte składniki, ale o nich później. Na początek jednak wyjaśnimy kto będzie topiony i w czym. Otóż zatopione będą lody w kawie. Jak to przygotować i co potrzebujemy?
Celowo w tym przepisie ograniczamy się do dwóch składników a będą to:
- lody (śmietankowe, waniliowe, bakaliowe, czekoladowe ) w zasadzie jakie chcemy, odradzamy natomiast owocowe smaki.
- mocna kawa z kafetiery bądź ristretto lub espresso.
Przygotowanie ogranicza się do nałożenia żądanej ilości lodów a następnie zalania ich kawą i już możemy rozkoszować się wspaniałym smakiem.
Kawę affogato można przygotować również dodając więcej składników takich jak: syropy, czekolada, orzechy, kawałki ciastek, bita śmietana, posiekany lód itp.

 

Poradnik

Jak wydobyć maksimum smaku  z kafetiery ?

- Nie przekraczaj poziomu wody powyżej zaworu

- Wypełnij kawą filtr, lecz nie dociskaj kawy

- Postaw na wolnym ogniu. Pozwól wydobyć się naparowi powoli. Kawa wypływająca powoli będzie bogatsza w smaku

- Zanim przelejesz kawę do filiżanki, wymieszaj ją w kafetierze.

Sondy

Jaka jest Twoja ulubiona kawa
 



Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: Child Care WP Theme  Valid XHTML and CSS.

Aby podnieść walory użytkowe strony, używane sa cookies Aby dowiedzieć się więcej na temat cookies kliknij i zobacz Polityka wobec cookies.

Akceptuję cookies z tej strony.

EU Cookie Directive Module Information